Soja eiwit isolaat

Soja eiwit isolaat wordt gewonnen uit sojabonen. Een typisch soja eiwit isolaat is 100% plantaardig en bestaat voor 85%-90% uit eiwit.

Wie gebruiken soja eiwit isolaat?

Vooral sporters, vegetariers, veganisten en mensen op dieet gebruiken soja eiwit isolaat ter aanvulling op hun normale voeding of dieet. Ook mensen die van whey eiwitten makkelijk puistjes krijgen, stappen vaak over op soja eiwit.

Krachtsporters

Krachtsporters gebruiken het vooral voor extra spiergroei en kracht, want soja eiwit isolaat heeft een compleet aminozuurprofiel, vergelijkbaar met dierlijke eiwitten. Dit maakt het geschikt als bouwstof voor spieren. In tegenstelling tot wat sommige sporters denken is soja eiwit gezond en heeft het geen of nauwelijks invloed op de testosteronspiegel.

Een zeer interessant artikel in dit kader voor sporters met extra info over het effect van soja eiwit op spiergroei is: Voor eens en altijd, is soja eiwit geschikt voor krachtsporters?

Vegetariers en veganisten

Vegetariers en veganisten hebben meer moeite voldoende eiwitrijke voeding te consumeren. De meeste eiwitten zitten immers in dierlijke producten. Soja eiwit blijkt een volwaardig alternatief te zijn voor dierlijke eiwitten, wederom dankzij het complete aminozuurprofiel. Vegetariers en veganisten moeten overigens ook goed letten op hun vitamine B12 inname, B12 zit ook vrijwel uitsluitend in dierlijke producten.

Mensen op dieet

Steeds meer mensen ontdekken dat afvallen makkelijker gaat op een eiwitrijk dieet. Of dit nu dierlijke of plantaardige eiwitten zijn maakt niet veel uit. Alle eiwitten hebben als eigenschap dat ze een vol gevoel geven na inname en dat het antikatabole eigenschappen heeft. Antikatabool wil zeggen, het voorkomt afbraak van lichaamsweefsels en met name spierweefsel. Vooral dit laatste kan makkelijk optreden op klassieke calorie beperkende dieeten. Extra eiwit inname geeft dus een vol gevoel en beschermd de spiermassa, zeer wenselijke zaken op een dieet.

Hoeveel soja eiwit is nodig en veilig?

Een belangrijke bepaler van de eiwitbehoefte is het activiteits niveau. Iemand die intensief traint heeft meer eiwitten nodig dan iemand die een zittend bestaan leidt:

Niet-sporters:      0,8 tot 1 gram per dag

Duursporters:      1,5 tot 1,8 gram per dag

Krachtsporters:  1,8 tot 2,5 gram per dag

Dieeters:                 1,5 tot 2 gram per dag

Voor meer informatie over eiwitten, lees Wat zijn eiwitten en waarom ze belangrijk zijn.

Soja eiwitshakes nemen?

Soja eiwit isolaat is een prima bron van plantaardige eiwitten, geschikt voor  gezondheidsbewuste mensen en sporters. Soja eiwit isolaat is een ietwat kleverig poeder vergeleken met wei eiwit isolaat. Het heeft een ietwat licht beige/witte kleur. De naturel smaak is typisch en mixt niet heel goed met water, een shakebeker of blender is aan te bevelen.

Voordat u gaat suppleren, dient u met behulp van voedingstabellen (denk aan de eetmeter van het voedingscentrum) uit te rekenen hoeveel eiwit u uit uw normale voeding binnen krijgt per dag. Wat u tekort komt kunt u aanvullen met eiwitshakes. Bekijk onze vergelijkingstabel voor diverse aanbieders van soja eiwit isolaat.

Samenstelling soja eiwit isolaatSoja eiwit isolaat

Hieronder de samenstelling van soja eiwit isolaat van het merk Krachtshop (de beste uit de vergelijkingstabel).

Voedingsstoffen soja eiwit isolaat

In gram per 100 gram poeder


Eiwit minstens……………………….85
Eiwit (gedroogd poeder) max …..90
Water max. ……………………………..5
Vetten max. ………………………….. 0,5
Kcal………………………………….. 349

Aminozuren

De aminozuur samenstelling van soja eiwit is compleet. Dit wil zeggen dat soja eiwit alle essentiele en niet essentiele aminozuren bezit, wat het geschikt maakt als alternatief voor dierlijke eiwitten.

Essentiële aminozuren

In mg per 1000 mg eiwit
Isoleucine …………………….. 42
Leucine ………………………… 76
Lysine …………………………. 59
Methionine ……………………. 12
Fenylalanine ………………….. 51
Threonine …………………….. 34
Tryptofaan ……………………. 15
Valine ………………………….. 47

Niet-essentiële aminozuren

In mg per 1000 mg eiwit
Alanine …………………………. 40
Arginine ………………………… 73
Aspartinezuur ……………….. 112
Glutamine(zuur) …………….. 205
Histidine ……………………….. 22
Cystine (cysteïne) …………… 13
Tyrosine ……………………….. 35
Serine ………………………….. 50
Proline ………………………….. 55

Wat meteen opvalt is dat soja eiwit veel L-glutamine bevat, een aminozuur die erg belangrijk is bij eiwit- en spieropbouw. Ook voor de algemene weerstand is L-glutamine belangrijk. Veel bodybuilders nemen vaak extra glutamine in voor nog betere resultaten. Het nemen van soja eiwit kan hier absoluut aan bijdragen. Er is zelfs een onderzoek die stelt dat de beste eiwitshake bestaat uit een mengeling van soja en whey eiwitten omdat die elkaar qua aminozuur samenstelling perfect aanvullen.

Mineralen

In mg per 100 gram
Natrium …………………….. 1200
Calcium ……………………….. 80
Kalium ………………………… 170
Fosfor …………………………. 600
Magnesium …………………… 045
IJzer …………………………… 010
Zink ……………………………. 3,5
Koper ………………………….. 1,1

Vitamines

In mg per 100 gram
Thiamine ……………………… <0,10
Riboflavine …………………… 0,11
Niacine ………………………… 0,49
Pyridoxine ……………………. 0,05
Foliumzuur …………………… 0,20
Biotine ………………………… 0,04
Pantotheenzuur ……………… 1,24

Biologische waarde soja eiwit

Bekijk ook de biologische waarde van soja eiwit

 

Bron

Samenstelling soja eiwit isolaat van Krachtshop