Allereerst, wat je altijd moet beseffen is dat de dosis van een stof bepaald of het (uiteindelijk) giftig is, dit geldt voor alles. Zelfs aan teveel water drinken kan je dus doodgaan.
Eerst even wat basiskennis, zodat je op de hoogte bent hoe het precies zit met eiwitten en soja. We gaan er even snel doorheen, maar als je meer informatie wilt, klik dan op een van de links in de teksten.
Eiwitten
Als je niet precies weet wat eiwitten zijn en waarom ze zo belangrijk zijn, lees er dan meer over in het artikel Wat zijn eiwitten? Daarnaast is het goed om te weten dat er belangrijke verschillen zitten tussen dierlijke en plantaardige eiwitten, waaronder de biologische waarde. Plantaardige eiwitten hebben normaal gesproken een lagere biologische waarde dan dierlijke eiwitten, maar soja eiwit vormt hierop een uitzondering en dit verklaart mede daardoor de populariteit van soja eiwit.
Soja
Soja eiwit wordt gewonnen uit sojabonen. Leer alles over de samenstelling en origine van de sojaboon. Uit soja eiwit wordt soja eiwit isolaat gemaakt, dit is de geconcentreerde poeder versie van soja eiwit en wordt vaak gebruikt voor eiwitshakes of als basis voor andere producten. Soja eiwit isolaat heeft een gunstige samenstelling voor de mens.
Hoe gezond is soja eiwit?
Om hier antwoord op te kunnen geven moet je eerst wat meer weten over fyto oestrogenen, isoflavonen, fytinezuur en het verschil tussen gefermenteerde en ongefermenteerde soja. Hieronder leggen we dit alles uit. Als je meteen naar de conclucie wilt, scroll dan verder naar beneden.
Wat zijn fyto oestrogenen en isoflavonen die in soja zitten en zijn ze gezond?
Samenvattend kan je zeggen dat fyto oestrogenen plantaardige stoffen zijn die de werking van het menselijke oestrogeen nabootst, hetzij veel minder krachtig. Een bekende groep fyto oestrogenen zijn de isoflavonen. De belangrijkste isoflavonen zijn genisteïne en daidzeïne. Er worden zowel positieve als negatieve dingen gezegd over isoflavonen, lees er hier meer over.
Fytinezuur in soja gezond of ongezond?
Sojabonen en dus soja producten zijn rijk aan fytinezuur. Fytinezuur staat algemeen niet in een al te positief daglicht, het wordt namelijk gezien als een antri-nutrient. Ofwel, een stofje die de werking van gezonde nutrienten inhibeert. Nu moet dit wel genuanceerd worden, fytinezuur heeft namelijk ook positieve eigenschappen en daarnaast hangt de negatieve werking ook af van de dosis en de timing van inname. Lees er alles over op onze pagina Fytinezuur in soja, gezond of ongezond?
Is gefermenteerde soja gezonder dan niet gefermenteerde soja?
Gefermenteerde soja wordt algemeen als gezonder beschouwd. Door fermentatie krijgt de soja andere eigenschappen zoals een betere opneembaarheid.
Lees wat de verschillen zijn en waarom gefermenteerde soja gezonder is dan ongefermenteerde soja.
Soja eiwit verlaagt het cholesterol
Een belangrijke eigenschap van soja eiwit is dat het het slechte LDL cholesterol verlaagt. Lees er alles over in het artikel Soja eiwit is een cholesterol verlager op Gezondbezig.nl met wetenschappelijke bronnen.
Conclusie
Mits enigzins met mate zijn soja eiwit en soja producten een gezond en goedkoper alternatief voor dierlijke eiwitten. Niet voor niets raadt ook het Voedingscentrum dit aan en stellen zij dat er aan het gebruik van soja geen specifieke risico’s zijn verbonden. Daarnaast heeft soja eiwit een van de hoogste plantaardige biologische waarden en een compleet aminzuurprofiel, wat goed is voor spiergroei- en herstel. Bovendien heeft soja eiwit gezonde eigenschappen zoals een verlaging van het slechte LDL cholesterol en bevat het veel flavonoiden, wat sterke antioxidanten zijn.
Check altijd wel altijd even bij ongefermenteerde soja producten of deze goed zijn verhit bij bereiding om het fytinezuur te deactiveren. Gefermenteerde sojaproduten kan je zonder problemen zoveel eten als je wilt.
Ofwel, soja producten en soja eiwit kunnen prima geconsumeerd worden en passen in een verantwoord dieet.