Wat is de invloed van soja eiwit op testosteron?

Soja eiwit en testosteron

Soja eiwit en testosteron, een goede combinatie? Als man is het logisch dat je je afvraagt wat soja consumptie doet met je testosteron en welke hoeveelheden je nog zonder problemen kunt eten. Er is ondertussen veel onderzoek gedaan naar de invloed van soja eiwit op testosteron. Wij halen hieronder een grote metastudie aan, ofwel een verzameling van heel veel studies naar het effect van soja eiwit op testosteron en gelukkig blijkt hieruit dat het effect vrijwel nihil is.

Metastudie naar het effect van soja eiwit op testosteron

Soja eiwit bevat fyto-oestrogenen, ofwel, plantaardige oestrogenen. De stoffen waar het om gaan zijn daidzine en genisteïne. In grote hoeveelheden kunnen deze stoffen werkzaam zijn in het menselijk lichaam. Er is ondertussen al veel onderzoek gedaan naar het vermeende oestrogene effect van soja eiwit. Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat het oestrogene effect van soja eiwit verwaarloosbaar is en uit een grote meta studie blijkt dat het testosteron niveau van mannen die soja eiwit suppletie krijgen, gemiddeld genomen niet daalt.

Resultaten metastudie

Hieronder de resultaten uit de metastudie. De rode stippellijn geeft het gemiddelde resultaat aan van soja eiwit suppletie. Hieruit blijkt dat de controle groep gemiddeld een iets lagere testosteron spiegel had dan de groepen die soja eiwit suppletie kregen. Lees voor meer details de meta studie.


metastudie soja eiwit testosteron

 

Testosteron stijgt zelfs door soja eiwit?

Een andere studie op ratten toont zelfs dat langdurige inname van soja eiwit het testosteron niveau verhoogt. Hier zouden meerdere oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen, lees hiervoor de studie.

Is het verstandig voor (kracht)sporters om soja eiwit isolaat te nemen in plaats van wei eiwit isolaat?

Als een groep mensen bang is voor ‘vervrouwlijking’ dan zijn het wel de (kracht)sporters. Testosteron is logischerwijs belangrijk voor de sportprestaties. Reden om soja eiwit isolaat te laten staan? Nee, niet alleen uit bovenstaande metastudie blijkt het effect op testosteron niveau nihil, ook mis je vele andere gezondheidseffecten van soja eiwit isolaat. Daarnaast is soja eiwit isolaat een stuk goedkoper dan wei eiwitten. Lees in dit kader ook het artikel:

Voor eens en altijd, is soja eiwit geschikt voor krachtsporters?