Wat zijn eiwitten?

Wat zijn eiwitten?

Wat zijn eiwitten? Eiwitten zijn zeer belangrijk voor het leven op aarde. Eiwitten worden gevormd aan de hand van DNA en RNA code. in elke cel. Eiwitten zijn dus ook zeer belangrijk voor het menselijk lichaam. Ze vormen de structuren van cellen en weefsels, zonder eiwitten is er geen leven mogelijk.

Waaruit bestaan eiwitten?

Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. In totaal bestaan er 20 verschillende aminozuren. De precieze aminozuur samenstelling en volgorde bepalen de structuur en daarmee eigenschappen van het eiwit. Wanneer eiwitten weer verteerd worden in ons maag darm stelsel vervallen ze weer in de losse aminozuren. Dierlijke eiwitten hebben een aminozuurprofiel die normaliter beter aansluit bij de menselijke behoefte dan plantaardige eiwitten. Dit heeft te maken met de verhouding essentiele en niet-essentiele aminozuren.

Essentiele en niet-essentiele aminozuren

Essentiele aminozuren kan het menselijk lichaam niet zelf maken en moeten we uit onze voeding halen, de niet-essentiele aminozuren kan de mens zelf produceren. Hoe meer essentiele aminozuren een voedingsmiddel bevat, hoe hoogwaardiger we dat voedingsmiddel noemen. Nu blijken dierlijke eiwitten meer essentiele aminozuren te bevatten dan plantaardige eiwitten.

NaamEssentieel voor de mens
Alanineniet-essentieel
Argininesemi-essentieel
Asparagineniet-essentieel
Asparaginezuurniet-essentieel
Cysteïneessentieel voor kinderen
Glutamineniet-essentieel
Glutaminezuurniet-essentieel
Glycineniet-essentieel
Histidinesemi-essentieel
Isoleucineessentieel
Leucineessentieel
Lysineessentieel
Methionineessentieel
Fenylalanineessentieel
Proline
de amino-N die daardoor NH wordt]
Serineniet-essentieel
Threonineessentieel
Tryptofaanessentieel
Tyrosineessentieel voor kinderen
Valineessentieel

Op het gebied van eiwitten maken we een onderscheid tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Hoewel beide zijn opgebouwd uit veelal dezelfde aminozuren zijn er belangrijke verschillen.

 

Dierlijke eiwitten beter dan plantaardige eiwitten?

plantaardige eiwittenAls je alleen naar het aminozuurprofiel zou kijken, zou je kunnen denken dat mensen beter alleen dierlijke eiwitten kunnen consumeren in plaats van plantaardige. Toch is het prima mogelijk al je essentiele aminozuren uit louter plantaardige eiwitten te halen. Zo heeft soja eiwit als een van de weinige plantaardige eiwitten wel een compleet aminozuurprofiel, vergelijkbaar met dierlijke eiwitten. Soja eiwit is dus een goed alternatief voor dierlijke eiwitten. Tevens is het mogelijk verschillende plantaardige eiwitbronnen met elkaar te combineren en consumeren, zodat er uiteindelijk toch een compleet aminozuur profiel ontstaat. Veel vegetariers doen dit al, hoewel het soms wel flink puzzelen is. Met soja eiwit isolaat suppletie is dit een heel stuk makkelijker.

Nog een voordeel van het consumeren van (meer) plantaardige eiwitten is dat u minder verzadigde vetten binnen krijgt. Tevens bevatten planten tal van andere gezondheidsbevorderende stoffen, die dierlijke producten vaak missen. Uit een hele grote meta studie is gebleken dat soja eiwit isolaat gezond is en ook de testosteron spiegel niet negatief beinvloed.

Los hiervan, mensen die weinig vleesproducten en relatief weinig koolhydraten eten blijken vaak ook langer en gezonder te leven als mensen die dat niet doen.